Als je haar maar goed zit! Maar hoe begin je er aan?

Als je haar maar goed zit! Maar hoe begin je er aan?
April 12, 2017 Tine Hylebos

Shampoo en conditioner: Hoe zit dat nu precies?

Straffe madam die Iris Apfel! Hoge hakken en het perfecte haar en zo kan je volgens haar de hele wereld aan! Schoenen kiezen is nu wel voor de meesten onder ons veel makkelijker dan de juiste shampoo, vindt je niet?

In deze blog zal ik enkele tips en tricks meegeven om een goede shampoo te kiezen!

Lets shampoo….

Vaak krijg ik klanten op bezoek in de zaak en ze hebben klachten;

Mijn haar is altijd zo droog en ik gebruik nochtans ook een conditioner

Mijn kleur houd toch niet goed hoor

Mijn haar is net stro, ik geraak daar gewoon niet door

enzovoort enzovoort.

 

Het begint natuurlijk allemaal bij de keuze van je shampoo. En of je shampoo veel parabenen siliconen sulfaten en meer van deze niet- veilige ingrediënten bevat.

Een shampoo die heel erg wit is, waar je bijna niet kan door kijken is een shampoo die heel veel siliconen bevat. En wat is de taak van siliconen? Afsluiten! Dit wil zeggen dat gezonde ingrediënten alsook vocht niet meer kunnen binnen dringen in het haar. Vergelijk het maar met een raam dat je dichtspuit met siliconen. Er zal geen wind meer doorkomen en ook geen water….

Parabenen en sulfaten zijn ook ingrediënten die we beter vermijden. Onze huid heeft namelijk 7 dagen nodig om te herstellen na een aanval op de huid met deze ingrediënten. 7 dagen!!!

Het is dus heel belangrijk bij het kiezen van een shampoo dat de ingrediënten kloppen. Een goede shampoo hoeft helemaal niet te schuimen, een goede shampoo gaat reinigen en verzorgen.

Kapot en dood !

Je haar is kapot en dood! It is natuurlijk bij iedereen zo. De levende cellen van je hoofdhuid produceren  dood materiaal (proteïnen en dan met name keratine) en als je je haar kapot hebt gemaakt kan het beschadigde haar dus ook niet meer herstellen. Treurig maar waar! Om het haar zit een dun laagje vet. Dit laagje vet zorgt dat het haar mooi glanst en beschermt het haar tegen beschadiging. Door te veel brushen, krullen,stijltangen, kleuren of het gebruik van agressieve haarproducten maak je het beschermende vetlaagje kapot en krijg je dof, droog en pluizig haar met gespleten punten. Als je je haar gezond wil houden dan is het dus essentieel om te zorgen dat dit laagje intact blijft of na beschadiging kunstmatig weer wordt herstelt. En nu komen we tot de moraal: dit is de kracht van een goede shampoo. De perfecte shampoo verwijdert talg en “vuil” van de hoofdhuid en wat er vervolgens in het haar terecht is gekomen maar irriteert de hoofdhuid niet en zorgt dat het beschermende laagje om het haar mooi intact blijft of zelfs versterkt wordt. Om een goede shampoo uit te kunnen kiezen moet je niet alleen je eigen haar goed bestuderen maar vervolgens ook de INCI lijst (ingrediënten lijst). En dat laatste valt niet mee…. Maar ik help je wel even…..

Welke stoffen maken van een shampoo nu effectief een shampoo?

Reinigende wasstoffen

Zoals de naam al zegt verwijderen wasstoffen (of surfactants) vuil en vet van de hoofdhuid en de haren. Lauryl sulfaten worden vaak gebruikt in shampoos omdat ze goed reinigen en lekker schuimen maar helaas kunnen ze de (hoofd)huid ook flink irriteren en het haar beschadigen. Niet zo’n fijne optie dus. In babyshampoos wordt vaak cocamidopropyl betaine en sodium lauraminopropionate gebruikt. Deze stoffen zijn mild en irriteren de ogen niet en zijn behalve voor babyshampoos ook een goede keuze voor gekleurd of fijn haar. Wat niet wil zeggen dat je morgen je haar moet gaan wassen met babyshampoo want dat is dan weer zeer slecht voor de pH waarde van je huid. De laatste tijd hoor je ook vaak dat er natuurlijke wasstoffen gebruikt worden. Maar vanaf 3% natuurlijke stoffen mag je je product al catalogeren onder natuurlijk… Dit is wel heel weinig vind je niet? Deze natuurlijke wasstoffen komen van planten zoals sarsaparilla, zeepkruid, zeepschors en klimop agave maar door de slechte reinigingskracht moet er een hele hoge concentratie van deze stoffen gebruikt worden (met alle nadelen van dien) en over het algemeen worden deze natuurlijke surfactants dan ook gecombineerd met synthetische. Weer een sterk staaltje marketing dus! Om je haar zo min mogelijk te ontvetten en te beschadigen is het belangrijk dat je de shampoo op de hoofdhuid gebruikt en pas bij het uitspoelen de haren zelf wast. Dat geldt zeker voor sterk reinigende shampoos en anti-roos shampoos…. Uiteindelijk is niet je haar vet, maar wel je hoofdhuid.

Schuim:

Schuimstoffen die toegevoegd worden aan een shampoo zijn er echt voor de consument. Het schuim zorgt er weliswaar voor dat de shampoo goed te verdelen is over het haar en desem hoofdhuid maar is niet nodig om het haar goed te reinigen. Sterker nog, de kans op huidirritatie is groter indien een product overmatig schuimt. En het feit dat bij vet haar je shampoo minder sterk schuimt dan bij schoon haar heeft niet te maken met de mate van reiniging maar met het effect van vet op de bubbel-vorming. En zoals reeds eerder gemeld een shampoo moet reinigen niet schuimen…

Verdikkers, bewaarmiddelen, kleur- en geurstoffen:

Verdikkingsmiddelen als sodium chloride worden net als schuimstoffen toegevoegd omdat de consument denkt dat het product beter reinigt. Ook het mooie geurtje en kleurtje van de shampoo hebben weinig nut en als je snel last hebt van irritatie van je hoofdhuid kan je deze stoffen beter vermijden. Bewaarstoffen zitten natuurlijk in elke shampoo, zelfs in de zogenaamde bewaarstofvrije producten. Gelukkig maar want anders zou je product in no time in een gevaarlijk goedje veranderen vol schimmels en bacteriën. Helaas zie ik vaak dat in shampoos ouderwetse bewaarstoffen gebruikt worden; als je slim bent vermijd je shampoos met bewaarstoffen als methylisothiazolinone, quaternium 15, Imidazolidinyl urea of triclosan. Dit zijn dan de “niet- veilige ingrediënten” waar ik over sprak.

Ontharders:

Belangrijke stoffen die altijd toegevoegd worden aan shampoos zijn de zogenaamde “sequestering agents’.De chemicaliën die achterblijven op ons haar en onze hoofdhuid moeten we kunnen verwijderen. Zonder deze stoffen zoals polyphosphaten en EDTA zouden shampoos in combinatie met hard water een soort aanslag achterlaten wat voor problemen kan zorgen voor je haar en hoofdhuid. Hetzelfde laagje aanslag zie je ook terug in je waterkoker, bad en op dat warmte-element in de reclame met die wasmachine. Dit is ook de reden dat je je haar beter niet kunt wassen met gewone zeep.

Conditioners:

Van alleen reinigen wordt het haar dof en stug, met conditionerende ingrediënten wordt je haar weer glad en glanzend. Deze stoffen leggen tijdelijk een mooi laagje om het haar en vullen eventuele beschadigingen op. Ook voorkomen ze dat je haar statisch wordt. De ingrediënten die meestal gebruikt worden zijn: hydrolyzed animal protein, glycerine, dimethicone, polyvinylpyrrolidone en stearalkonium chloride. Ook oliën toegevoegd aan haarverzorgingsproducten hebben deze functie maar siliconenachtige stoffen als dimethicone en hydrolized proteinen doen hun werk beter. Dat siliconen je haren zouden verstikken is een fabeltje maar dat ze je haar ondoorlaatbaar maken voor actieve en goede ingrediënten is wel een feit! Van al deze stoffen is hydrolyzed protein het effectiefst bij extreem droog haar en gespleten haarpunten omdat deze de haarschacht kan doordringen en zodoende de beschadigingen tijdelijk kan opvullen. Het is wel belangrijk dat de proteïnen “hydrolyzed’ zijn, anders komt het niet diep genoeg en spoel je het zo weer af.

Actieve ingrediënten:

Als laatste categorie, de actieve ingrediënten. Hiermee kunnen de shampoos zich onderling onderscheiden. Dat kunnen vitamines zijn, maar ook diamant, truffel, rijst of cafeïne. Heel belangrijk is dat je weet dat deze stoffen pas een effect geven nadat alle achtergebleven stoffen zoals siliconen en sulfaten weg zijn van je haar. Minimaal 5 wasbeurten zijn dus nodig voor je een werkelijk zichtbaar resultaat ziet.

Omdat je na het lezen van deze blog waarschijnlijk nog steeds met je handen in het haar zit, zal ik de volgende keer met wat specifieke producten voor je haar komen. Ik zal je uitleggen welke goede ingrediënten zijn in een shampoo en waarom. In mijn volgende blog zal ik je ook nog wat meer tips geven om de kans op een bad hair day tot het minimum te beperken; wordt vervolgd dus hou de blog in de gaten….

 

Comments (0)

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*